Hallo tuturor! Vă mulţumesc că aţi vizitat blogul meu! Nu uitaţi să votaţi!







luni, 29 noiembrie 2010

Mănăstirea Nechit - Judeţul Neamţ

 
manastirea-nechit
Mănăstirea Nechit este situată 8 km de Borleşti, la 37 km SV de Piatra Neamt si la 35 km NV de Buhuşi (prin Rediu-Candesti)
Adresa: sat Nechit, com. Borleşti, jud. Neamţ
Tel: 0233297422,  0745852242
Stareţ: protosinghel Zenovie Grigore
Hramul Mănăstirii Nechit: “Schimbarea la Faţă” sărbătorit la 6 august
Anul constructiei: ctitorie din sec al XIV –lea a sihastrului Nechit

Scurt istoric al Mănăstirii Nechit


Aşezământul monahal de la Nechit este construit intr-o poiana din marginea de vest a satului Nechit, inconjurata de dealuri impadurite. Locul acesta a fost ales de catre sihastrul Nechita care s-a nevoit si rugat pe aceste plaiuri si de la care valea, muntele si paraul ce strajuiau locul lui de inchinaciune si-au luat numele. Prima constructie care a existat pe acest loc a fost o bisericuta de lemn cu hramul “Sf Nicolae” cunoscuta sub numele de “Sihastria lui Nechita” sau “Schitul Nechit”. Biserica este mentionata documentar ca ar fi existat pe valea paraului Nechit intre anii 1399 – 1419.


De la inceputul sec al XIX –lea si pana in anul 1875, Schitul Nechit,  a traversat o perioada de ruina si uitare, viata monahala fiind intretinuta prin osteneala celor trei calugari care ramasesera acolo. Prima biserica din zid a fost construita in anul 1875 si astfel, Schitul Nechit, a redevenit un asezamant monahal prosper. In anul 1960 este desfintat abuziv de catre autoritati, dar va fi redeschis in anul 1972 cu doar 2 calugari si prin stradania parintelui Zenovie Ghidescu. Acestia au contribuit la refacerea asezamantului monahal si repara biserica, intre anii 1972-1976. Maica Viorica Cretu de la Manastire Prislop va picta in stil neobizantin biserica intre anii 1975-1977, realizand o pictura de o expresivitate frapanta care merita admirata. In anul 1990 se mareste locasul de cult prin construirea unui paraclis deasupra, care a fost pictat intre anii 1991-1992, de catre Mihai Chiuariu. Pentru pelerinii care vin in acest loc de rugaciune s-a construit intre anii 1998-2001 un nou turn clopotnita care strajuieste drumul de acces in manastire si adaposteste  paraclisul cu hramul “Sf Imparati Constantin si Elena”.
Din punct de vedere architectural, biserica este construita din piatra si caramida pe un plan treflat, cu absidele laterale usor rotunjite, in dreptul carora se ridica o turla impresionanta. Biserica este compartimentata in naos, pronaos si pridvor inchis si este prevazuta cu 2 turle una pe naos, octagonala si alta in fata, patrata, care a slujit drept clopotnita. Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de stejar cu un deosebit simt al proportiilor si formelor specifice.
Asezamantul monahal mai cuprinde patru cladiri care au destinatie de chilii si anexe gospodaresti si Casa Pelerinul – o cladire din lemn de trei etaje situata in partea de sud, care impresioneaza prin executia arhitectonica.
In prezent, la Manastirea Nechit gasim o adevarata Gradina Zoologica formata din: iepuri belgieni, fazani, gaini de rasa, porumbei, vaci, porci, sinsila, pui de caprioara, o lebada si pauni. Staretul manastirii intentioneaza sa mai construiasca o casa de oaspeti si o casa arhiereasca. Totodata se va amenaja fantana Cuviosului Chiriac din apropiere, cu apa tamaduitoare si vor organiza aici tabere scolare pentru copii si tineri.

Structura Bisericii Nechit

Biserica Manasirii Nechit este asezata in partea dinspre apus a satului, la o departare de 800 de metri, intr-o poiana din masivul paduros.

In mijlocul acestei privelisti se inalta biserica manastirii. Este o constructie din piatra si caramida pe fundatie de beton, in forma de cruce, compartimentata in naos, pronaos si pridvor inchis. Are doua turle, una deschisa pe naos, octogonal in exterior, cu 8 ferestre mari, terminate in arc, si alta in fata, patrata, care a slujit drept clopotnita (pana s-a zidit o clopotnita in incinta). Este lunga de 34 de metri, inaltimea zidurilor este de 10 metri, iar latimea in zona absidelor din noaos este de 12 metri.
Turnul central are 30 de metri inaltime, cel frontal are 28 de metri, iar celelalte 5 semiturnuri au, fiecare, cate 14 metri. Catapeteasma este din stejar si este scluptat cu un deosebit simt al proportiilor si al formelor specifice.
Naosul este luminat de doua ferestre si se delimiteaza de pronaos prin doi stalpi mari marginali, care sustin arcada boltei.
Pronaosul este spatios; luminat de cate o fereastra la sud si la nord, aspect care sporeste luminozitatea interioara a intregii constructii.
Din pridvor in poronaos se intra printr-o deschidere cat o usa facuta in zidul despartitor, iar in pridvor se intra din tinda printr-o usa sculptata pe ambele fete. Este pictat si luminat de cate o fereastra pe zidul din sud si cel din nord. Inainte de pridvor exista o tinda in care se intra prin partea de vest pe o usa de lemn nesculptat dublata de o alata metalica la exterior. Tinda este pictata si are pardoseala de beton. Pardoseala in biserica este din marmura alba, intr-un frumos mozaic.



La etaj, in biserica este construit un foarte frumos paraclis pictat. Mobilierul din biserica este din stejar sculptat.
Pictura a fost lucrata in fresca intre anii 1979-1982, in stil neobizantin, de sora Viorica Cretu si pictura din prelungirea bisericii a fost realizata de Mihai Chiuaru in perioada 1992-1993.
Fatada este tencuita cu ciment alb si praf de piatra. Are un brau median cu profiluri deasupra si dedesubt, iar mai sus de brau, de jur imprejur, sunt firide pictate, bogat ormamentate cu profiluri. Este strajuita de 10 stalpi de rezistenta.
Acoperisul bisericii este din tabla, asezata in solzi.
Constructia bisericii s-a terminat in decmbrie 1977. Lucrarile de santier s-au desfasurat sub directa supraveghere a ctitorului satret Zenovie Ghidescu, fidel continuator al bunilor si strabunilor sai, Ioan Ghidescu si Gheorghe Barjoveanu.
 
Galerie cu icoane vechi din Biserica Mănăstirii
 
Clopotnita s-a construit la poarta de intrare in incinta, din zid, cu gang de intrare; inaltimea este de 51 de metri, fiind cea mai inalta clopotnita din zona. Turla principala este incadrata de patru turnulete care confera zveltete si implineste silueta intregii constructii.
Aceasta clopotnita are incorporat Paraclisul cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena. Pictura a fost realizata de Cristian Surugiu, in fresca. Catapeteasma este scluptata in lemn de stejar de preotul Alexandru Argatu din Boroaia, judetul Suceava.
In clopotnita sunt in curs de amenajare, prin tradania Protosinghelului Zenovie Grigore, o biblioteca si doua sali alaturate destinate studiului si lecturii pentru credinciosii care trec pragul manastirii.

Dintre cladirile din jurul bisericii, cea de la sud, din marginea incintei, impresioneaza prin marire si prin executie arhitectonica. Este o constructie din lemn, avand trei etaje cu cerdac la etajul I, sustinut pe stalpi de lemn. Casa Pelerinul a fost construita din ratiuni practice, pentru a adaposti pelerinii si credinciosii care vin la Sfanta Manastire Nechit pentru inchinaciune si induhovnicire.
Mentionam ca in incinta manastirii mai sunt alte patru cladiri, intre care chilii pentru monahi si pentru inchinatori, dar si pentru destinatie administrativ-gospodareasca. Toate cele cinci cladiri mentionate sunt in stare buna, unele dintre ele fiind reparate sau renovate in ultimii ani.

ChiliiCasa Pelerinul
In partea de nord a bisericii se afla in constructie o cladire cu 4 nivele din beton, acoperita cu tabla de culoare rosie, care va adaposti o sala de mese, o sala de conferinte, chilii pentru personalul permanent al manastirii si incaperi cu destinatie administrativ-gospodareasca. De asemenea, cladirea va include si spatii de cazare pentru pelerini. Si aceasta cladire a fost construita tot din ratiuni pragmatice, deoarece, numarul credinciosilor care vin la Manastirea Nechit este in continua crestere.
Straturile de flori care inconjoara manastirea precum si livada nou planatat care are pomi fructiferi diversi sporesc frumusetea si transforma locul sfintei asezari intr-un ocean de culoare duhovniceasca.
In exteriorul incintei, se afla gospodaria si anexele manastirii, cu grajduri pentru vite si cu microferma de pasari.

Stareţul Mănăstirii Nechit

Istoria mai noua a Manastirii Nechit este strans legata de stradaniile parintelui Zenovie Ghidescu, demn urmas al monahilor care s-au nevoit in aceste locuri, venit aici ca staret, prima oara, in 1948. In 1960, Schitul Nechit redevenise asezamantul prosper de odinioara, dar desfiintarea sa abuziva, hotarata de autoritatile ateiste ale vremii, a readus aici pustiul in locul rugaciunilor catre Dumnezeu.
Parintele Zenovie este numit paroh in mai multe locuri, dar de cand se obtine redeschiderea schitului, in 1972, nu conteneste a-l veghea, contribuind la refacerea acestuia, chiar inainte de a reveni ca staret la Nechit.
Intre anii 1976-1979 se reface in intregime biserica mare, cu hramul "Schimbarea la Fata" si se construieste deasupra si un paraclis"Sf. Mucenici Zenovie si Zenovia", care sunt pictate de monahia Viorica Cretu de la Manastirea Prislop, in perioada 1979-1982. In 1990 se mareste edificiul initial printr-un adaos, unde pictura a fost executata de pictorul Mihai Chiuariu intre anii 1991-1992.
Intre anii 1998-2001 s-a savarsit constructia noului turn clopotnita, care strajuieste principalul drum de acces in manastire si care adaposteste si un paraclis cu hramul "Sf. Imparati Constantin si Elena", oferind vietuitorilor si pelerinilor ce trec pe aici, un alt loc de rugaciune si reculegere duhovniceasca.